Muğla Seydikemer’de yürütülen arkeolojik çalışmalara ve tanıtımlara katkısağlamak amacıyla Tlos Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı


Seydikemer’in yaklaşık 15 km. güneydoğusundaki Yakaköy Mahallesi sınırlarında bulunan ve kadim Likya uygarlığının önemli yerleşimlerinden biri olan Tlos Antik Kenti’nin ulusal ve uluslararası arenada bilinirliğinin artırılması için çalışmalar başladı.

Muğla Seydikemer’de yürütülen arkeolojik kazılara yardımcı olmak, tarihi ve kültürel varlıklarının tanıtımını sağlamak, uluslararası tanıtımına ve gelişimine daha geniş katkı sağlamak amacıyla Seydikemer’de bulunan Tlos Antik Kenti için hazırlanan destek protokolü imzalandı.

Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında topanan heyette İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer İlman, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanları Özgen Uysal - Suat Esin - Yüksel Aslan, Muğla Turist Rehberleri Odası Başkanı Hamdi Turhan, Fethiye Müze Müdürü Emel Özkan ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut da hazır bulundu.

Başkan Otgöz: “Tarih meraklılarını bekliyoruz”

Seydikemer’deki antik kentlerin önemine vurgu yapan Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz de, bu protokol ile Muğla İl Kültür Turizm Müdürlüğün ilgilendiği dile getirerek, “Antik kentlerin, diğer kurumlarla iş birliği içinde daha aktif hale gelmesi için büyük bir gayretle çalışıyoruz, Tarihe, antik kentlere ve fotoğrafçılığa meraklı yerli ve yabancı turistleri bu bölgeye bekliyoruz.” diye konuştu.

TLOS ANTİK KENTİ

Bölgenin en yüksek dağları olan Akdağlar’ın batı yamaçlarında başlayan antik yerleşim, Eşen Nehri’nin getirdiği alüvyonlarla oluşmuş vadi düzlüğüne kadar ulaşır. Tlos kent adı Likçe bir ifade olan “Tlawa” kelimesinden türetilmiştir. Tlawa ismi ise MÖ 15. yüzyıldan itibaren Hitit metinlerinde karşılaşılan “Dalawa” yerleşimi ile özdeştir.

Yazılı belgelerde Tlos için belirleyici olan Hitit Dönemi yerleşim antik kentte ele geçen arkeolojik buluntularla da desteklenmektedir. Diğer yandan Tlos’da yaşayan ilk insanların geçmişi hem kent merkezinde gerçekleştirilen kazılarda ele geçen arkeolojik veriler hem de Arsa ve Girmeler mağara/ höyük buluntuları ışığında Hititler zamanından çok daha öncesine geri gitmektedir.

Tlos Antik Kenti’nde yürütülen ilk kapsamlı ve bilimsel araştırmalar 1994 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi işbirliğinde başlatılan yüzey araştırmalarıdır. 2005 yılında kazı izninin verilmesi ile birlikte kazılar başlamış ve 2009 yılında kentin anıtsal yapılarının kazısı, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taner Korkut ile devam etmiştir. 

Kentin zengin kültürel mirasının anlaşılması amacıyla Akropol, Nekropol, Meclis Binası, Stadyum Alanı, Tiyatro, Büyük Hamam, Kronos Tapınağı ve Kent Bazilikası gibi alanlarda kazılara öncelik verilmiştir. Bunlardan başka bölgenin prehistorik tarihini şekillendiren Girmeler ve Tavabaşı Mağaralarında da kazı çalışmaları yürütülmektedir. Turistik gezi rotasındaki anıtsal yapıların dışında Tlos Antik Kenti ve çevresinde keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda yapı grubu bulunmaktadır. Bu amaçla antik kentte sürdürülen sistemli kazı çalışmaları dışında teritoryumunda yüzey araştırmaları da yapılmaktadır. 


Okunma Sayısı: 1617