Seydikemer ilçesi, Akdeniz Bölgesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yağışların yeterli derecede olmasının yanında son yıllarda sulama, gübreleme ve kaliteli tohum kullanımı ilçedeki tahıl üretimini arttırmaktadır.Seydikemer'de tahıl tarıma ayrılan arazinin, toplam tarım arazisi içindeki payı % 40,0 1 ' dir. Bu 206730 dekara tekabül eder (Tablo 30). Tahıllar içinde üretimi en fazla olanı buğdaydır. Bunu arpa, trikale, mısır ve yulaf izler (Tablo 30). En yaygın tahıl ekim alanları; Seki, Çaltdar, Kayabaşı, Bogalar, Temel, Ceylan, Ortaköy, Atlıdere, Kıncılar, Kayacık, Bayırköy, Kadıköy, Gölbent, Esen mahalleleri ile ilçe merkezidir. Tahıl ürünlerinde üretim miktarları yıllar itibarıyla dalgalanmalar göstermektedir.
Tablo 30. Seydikemer'de Tahıl Ürünlerinin Ekim Alanları ve Üretimleri (2013)
Ürün Adı | Ekim Alanı (da) | % | Üretim (ton) |
TAHILLAR | |||
Buğday | 135990 | 89,9 | 50907 |
Arpa | 12000 | 5,S | 3250 |
Yulaf | 2000 | 0,1 | 360 |
Mısır | 1240 | 0,6 | 911 |
Trikale | 5500 | 2,6 | 2325 |
TOPLAM | 206730 | 100,0 | 57753 |
Kaynak: Seydikemer Ilçe Tarım Müdürlüğü, 20141
Araştırma sahasında baklagillerden nohut, fiğ, bakla, börülce, fasulye ve burçak yetiştirilmektedir.
Bu ürünlerin ekim alanı ve üretim miktarları en fazla olanları nohut ve fig'dir.
Tablo 31. Seydikemer'de Baklagil Ürünlerinin Ekim Alanları ve Üretimleri (2013)
Ürün Adı | Ekim Alanı (da) | Üretim (ton) |
BAKLAGILLER | ||
Bakla | 500 | 50 |
Nohut | 3970 | 715 |
Fasulye | 290 | 44 |
Börülce | 420 | 46 |
Fiğ | 1750 | 263 |
Burçak | 5 | 1 |
TOPLAM | 6935 | 1119 |
Kaynak: Seydikemer Ilçe Tarım Müdürlüğü, 2014