Seydikemer'de 160 Bin Ton Muz Üretiliyor

Seydikemer Demirler mahallesinde 200 dönümlük arazi üzerine sera kurarak muz üreten işletme sahibi Faruk Akay yılın ilk hasadını yaptı.Hasat törenine Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu, Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz, Başkan Yardımcısı Ramazan Kaynak, Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ve Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Güven katıldı.

Seraları gezerek bilgi alan Kaymakam Gökçekuyu; Mikroklimaya sahip olan Seydikemer, Türkiye'de ender rastlanabilecek bir özelliğe sahip,dedi.

80 dönüm olarak kurulan serayı 200 dönüme çıkarttıklarını ve bu yıl da 400 dönüm daha seranın yapımının devam ettiğini söyleyen işletme sahibi Faruk Akay; dönümden 7-8 ton arası muz alıyoruz dedi.

İşletme ziyaretinde konuşan Seydikemer Kaymakamı Haktan Gökçekuyu: İşletmemizi ziyaret ederek ilk hasatı da temsili olarak gerçekleştirmiş olduk. Burası idari binalarıyla, seralarıyla 200 dönümlük bir alana yayılmış bir işletme. Biz Seydikemer de bu tip yatırımcıların gelip işletme açması noktasında hem belediyemiz olarak hem kaymakamlık olarak hem de ziraat odası başkanlığı olarak bize düşen gören neyse yapmaya her zaman hazırız. Amacımız her zaman dediğimiz gibi Seydikemer'in önünü açmak, kalkınmasını, gelişmesini, büyümesini sağlamak. Bu manada muz ve diğer alternatif ürünlerinde Seydikemer'de olabileceğini biliyoruz. Doğasıyla iklimiyle sıcaklık ortalamasıyla bu tip tropikal meyvelere yetiştirilmesi noktasında mikroklimaya sahip olan Seydikemer, Türkiye'de ender rastlanabilecek bir özelliğe sahip.  Faruk beye ve ailesine bu bölgeye yatırım yaparak diğer yatırımcılara örnek oldukları için ayrıca teşekkür ediyor, hasadın hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum, dedi.

Seydikemer Belediye Başkanı Yakup Otgöz ise konuşmasında : Demirler mahallemizdeki muz seraları yapan Faruk bey ve ekibi sayesinde Seydikemer de yeni bir ürünle tanışmış oldu. Bu örnek davranışından dolayı Muz üreticisi Faruk beyi tebrik ediyorum. 200 dönümlük bir seranın yapılması Seydikemer için bir gurur kaynağı. Üreticimiz 400 dönüm daha sera yaparak hem işi büyültecek hem de işsizlik sorununu ortadan kaldıracak inşallah. İnşallah diğer üreticilerimiz de Faruk bey gibi muz seralarını bu bölgeye kaydırırlar. Bu sayede Seydikemer tarımdan gereken payı da alır. Geçen yıl ilk mahsulü alan Faruk bey inşallah bu yılda güzel ürün elde eder. Tüm seydikemer’liler adına kendilerine teşekkür ediyorum ve Allah bol kazanç versin diyorum,  dedi.

Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ise: 2016 yılında ilk deneme hasadını aldığımız serada bu yıl ürün daha da kaliteleşti ve verimimiz istediğimiz noktaya ulaştı. 2017 yılının ilk hasadını temsili olarak yaptık. Seydikemer de bu yatırımı gerçekleştirdiği için Faruk beye ve ailesine teşekkür ediyorum. İstihdama katkı sağladı. Diğer yatırımcılarımız da kırsal yatırım programları kapsamında %50 hibe destekli bu tür seraları yapabiliyorlar. Yatırımcılarımızı artık çoğaltmak istiyoruz. İnşallah önümüzdeki günlerde ithal muzu en az seviyeye çekip hepsini yerli üretimle karşılamak hedefimiz. Seydikemer Ziraat Odası olarak bundan çok mutluluk duyuyoruz. İşletmecimize, Sayın Kaymakamımıza, Sayın Belediye Başkanımıza, diğer katılımcılara çok çok teşekkür ediyorum. Siz basın mensuplarına da ayrıca bizlerin bu tanıtımlarını kamuoyuna ulaştırdığınız için sizlere de teşekkür ediyorum, dedi.

İşletme sahibi Faruk Akay yaptığı açıklama da : Mersinden buraya yatırım yapmak için geldik. Eşen bölgesinde topraklar oldukça verimli. Toprağın verimli olduğunun analizini yaptıktan sonra 80 dönüm kapalı sera yaptık. Sonrasında ise 200 dönüme tamamlayıp 32 Bin adet muz fidanı diktik. Bu yıl Allah nasip ederse 400 dönüm kapalı muz serası yapımını da bitireceğiz. 1 Dönümden 7 -8 ton arası muz almayı hedefliyoruz. İşletmemizdeki işçilerimiz bu bölgenin insanı. Bölgeye faydalı olmak adına ne gerekiyorsa yapıyoruz, dedi.

2017-10-02