Tohumları birçok yerde buğday yerine besin maddesi olarak kullanılan bir tahıldır. Orta Asya’da Türkler tarafından ilk önce darı tarımı yapıldığı sanılmaktadır. Darı tarımı buradan Akdeniz memleketlerine geçmiş, oradan da dünyaya yayılmıştır.Darı kuraklığa dayanabilen, sıcaktan hoşlanan bir bitkidir. Gelişmesi öteki tahıllardan daha çabuktur. Büyümesini 115-120 günde tamamlar. Killi topraklardan pek hoşlanmaz, kumlu topraklarda daha kolay yetişir.Darı baharda havalar ısınmaya başladığı sırada ekilir. Tohumlar ya sabah erken, ya da akşamları ekilmelidir. Ekiliş sona erdikten sonra yağmur yağar da toprağın üstü kabuk bağlarsa toprağı tırmıklamalıdır. Fidanlar büyümeye başlayınca da toprak çapalanır, yabani otlar temizlenir. Olgunlaşan başaklar zaman zaman toplanmalıdır. Makasla kesilen başaklar tokmaklarla dövülerek taneleri ayrılır.Birçeneklilerin buğdaygiller familyasından olan darıdan memleketimizde boza yapılır (Bk. Boza). Ayrıca, darı taneleri kuşlara yem olarak verilir. Kuzey Afrika memleketlerinde darı halkın günlük besin maddeleri arasında önemli bir yer tutar. Bundan kuskusa, pilâva benzeyen yemekler yaparlar. Sudan’da da darıdan «dolo» denilen bir içki elde ederler.